Tuesday, 13 December 2011

more snaps

salam..ptg td balik dr klinik irdina...erm, snap picture jap.
saje nk test sejauh mana Lumix blh 'pergi'...

mula2 amek gmbr ni..

 pastu, zoom smpai maximum...n hasilnya...

wah!saya blh snap picture sejauh ini tanpa perlu keluar dr pintu grill umah saya!

till then, see u again.. :)

Monday, 12 December 2011

first photo snap

After 1 week, stll experimenting with the new Lumix..erm, among best photos shot....

-- Irdina with her toy --

-- macro effect --

-- nampak menyelerakan tak?? --

-- lenanya tido.... --
 blum berkesempatan lg nk shooting outdoor..harap2 blh dpt scene/shot/angle menarik...

Tuesday, 6 December 2011

Cinta Sampai Syurga

Seketika bertamu d Putrajaya..


video

Monday, 5 December 2011

Suatu ketika dulu...

video

Terkenang masa ber'chenta' dolu2..huhu....



Sunday, 4 December 2011

Panasonic Lumix FZ100

Salam semua....

Semalam 4Dec2011, kami sekeluarga berkesempatan 'outing' lagi. kali ni destinasi dituju ialah KLCC...sempena PIKOM PC Fair kt sana.

Tujuan asalnya nk g cari printer..kata Abah Irdina, sbg persediaan utk Ummi Irdina nk belajar bln 2 nnti. erm,thanks for your concern my dear.

Nk smpai ke tpt fair tu bkn main jauh jalan. Irdina dikendong Abah, umur 6bulan Irdina dh sampai KLCC.sampai sana, tgk2 or survey2 dulu, mana printer yg berkenan di hati. tp dh g 2,3 tpt blum ada yg btl2 berkenan. pastu, Abah Irdina ckp dia nk tgk kamera..so,g survey2 kamera plak, until dpt satu offer yg menarik!

Beli kamera, dpt free printer. Abah Irdina dh excited...n xlama pastu, kami pulang bkn shj dgn printer baru, malah kamera baru jgk!



Weehoo...seronoknya!pasni, blh la ber ekspresi n berkreatif dgn kamera baru..bsama cik abang, memandangkan kami punya minat yg sama, iaitu photographying... terima kasih Abang...

Set Makan Irdina

Minggu lepas kami sekeluarga g jalan2...saje spent time togather sambil membeli sedikit keperluan.
Mula2 g IKEA kt Mutiara Damansara. Abah Irdina nk cari kabinet utk letak kt dapur n kabinet buku, juga bbrp rail langsir.

Tgh belek2 brg n jenjalan tu, ternampak 1 set brgn yg unik..kt area brgn kanak2, perati btl2 rupenye set makan baby. terus amek letak dlm troli. (huhu,tanpa pengetahuan Abah Irdina).

Bila sampai umah, Abah Irdina plak teruja tgk set makan yg comel tu..inilah dia.....


Harap2 Irdina suka n dpt makan dgn berselera. ;)

Slideshow

Salam sejahtera...

dh 2 hari sy duk try2 nk masukkan slideshow gmbr dlm blog ni...kt tpt widget,tp xdpt.adoyai....!
with the help of youtube video,sy blaja macamane nk masukkan slideshow kt post mcm kt bwh ni..
enjoy it!

Friday, 2 December 2011

Kenangan Terindah

haha...saya baru n belajar buat video..mungkin dh jauh ketinggalan kot, tp xpe.
dulu dh try buat tp byk limitation. skrg nk try lg..

ni video pertama saya, diterbitkan semalam...

video

Thursday, 1 December 2011

Krisis susu

alhamdulillah...syukur ke hadrat Allah taala...

2 minggu lepas, sy mengalami kemelut / krisis susu. dek kerana byk masalah problem yg terjadi ms tu, motivasi diri sgt rendah n penghasilan susu juga kurang. n motivasi utk mengepam susu sgt kurang..daripada stock dlm 10-12 pek dlm freezer,semakin hari semakin berkurang hingga tinggal 1 pek je.

bila keadaan dh jadi mcm tu, saya mula jadi x keruan..buntu.macamana saya nk cover balik ni? susu yg sy pam hari ni, hanya akan dibekalkan ke nursery esoknya. x perlu letak dlm freezer pn. itu pun kl ada masa nk pam. kadang2 kt opis, byk urusan n sy mengalami sedikit perselisihan dgn bos,so saya risau kalau2 masa mengepam yg saya amik kt opis, akan jd isu nnti.

Saya serba salah, n keliru..mana satu saya nk buat..kalau x pam,nnti xde bekalan susu utk esok..apa baby sy nk minum?biasa saya pam 1 kali sblm blk, tp kl saya ada hal n terlebih masa sket, saya akan terlambat utk menjemput puteri kesayangan saya d nursery. tension! malam pula, saya yg kepenatan bekerja ditambah lg bebanan perselisihan dgn bos saya, saya selalu tertido keletihan.

Masa tu, saya rasa mungkin perjuangan saya menyusukan baby saya dgn susu ibu hanya setakat itu shj. saya standby susu formula utk dibekalkan ke nursery..maafkan Ummi Irdina! rasa bersalah kt baby saya, tp saya rasa dh xlarat..

Hari demi hari, saya tangguh2kan memberi susu formula kepada baby saya...duk terfikir2,betul ke tindakan saya ni?n so far alhamdulillah, masih ada bekalan susu utk baby saya. Allah bantu saya..sehinggalah bbrp mslh dapat diselesaikan, dan saya sudah biasa dgn 'teknik' mengepam terbaru...iaitu pump today for tomorrow. saya hanya perlu disiplin kan diri, n cuba jgn tension2.pam je,kalau ada balance, simpan buat stok. kalau xde, syukur cukup utk hari esok.

Alhamdulillah..lama kelamaan semangat saya makin pulih...dgn pertolongan n semangat yg diberikan oleh bbrp org kawan n sedara2 saya. kata mereka...IRDINA IS YOUR SEMANGAT!

Bila berkongsi masalah dgn ibu2 lain, rupa2nya bkn saya seorg yg mengalami situasi mcm ni. setiap ibu ada ujian yg Allah berikan, untuk menguji sejauh mana semangat mereka utk menyusukan baby dgn susu ibu.

Alhamdulillah..genap umur Irdina 6bulan, saya berjaya menyusukannya dgn BM..thank you God, thank you friends! Semoga saya terus diberikan semangat untuk menyusukan Irdina.

Thursday, 25 August 2011

Suatu ketika...

Suatu ketika...time Irdina 9bulan dalam kandungan...sebulan blk kg br bersalin..

Wednesday, 24 August 2011

Kad ulangtahun 2011

Tahun ni sambutan ulangtahun kelahiran aku sgt istimewa, sbb sambut di hospital semasa menunggu kelahiran si kecil.

Ikutkan perkiraan, baby due lahir 18 Mei 2011, tapi tunggu punye tunggu, baby x kuar2 jgk. So, dh maximum limit, 28 Mei 2011 kena masuk wad n induced untuk besalin. erm..mungkin kah sama dgn tarikh lahir ummi 29 Mei?? tp baby ni liat xnak kuar jgk..terlajak sampai 30 Mei 2011 barulah baby mau kuar tgk dunia.

So,mmg xde celebration pn utk tahun ni sbb dlm mood bersalin n berpantang...juz dpt few birthday wish from famili kwn2 terdekat..tup2 sebulan lps birthday, Raja Nur Azida hulurkan 1 kad yg comel sgt, her hand made..upenye dia bertungkus lumus buat kad tu, sempena birthday kakak kesayangan dia ni...n juga sempena ulangtahun pernikahan aku. thank you so much Tek!



Apabila tgk kad ni...terigt ms kecik2 dulu, sbb aku pn suka wat kad2 camni..adoi, ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...

Monday, 22 August 2011

Breastfeeding

Lg 6 hari, umur Irdina dh 3 bulan. Alhamdulillah, spnjg umurnya, Irdina diberi susu ibu.

 -stok susu irdina-


-pam Modu-

-Gaya Ummi ke pejabat dgn beg pink Modu-


Tribute n byk2 terima kasih kpd kakngoh http://sajirahazlan.blogspot.com/ dan kak noen http://wanznoen.blogspot.com/ yg banyak bg support. So far, bekalan susu mencukupi...

Thursday, 18 August 2011

Mengapa wanita sangat istimewa

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...

susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah.....basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...

tik....bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping.....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi...gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...

nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

bukak almari...emmm....pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku....bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.....ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok....pg kul 9.30 ade meeting..

ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."....i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh....dah agak dah....

So?....apa yang peliknya...??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?....SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...


--> Macam byk persamaan dgn kisah kt atas...x sangka skrg dh bergelar isteri & ibu. Alhamdulillah...

**thanks hubby**

Istana kami

Pandangan luar istana kami....



Alhamdulillah, selepas penantian yg amat panjang dan bermacam2 dugaan, akhirnya kami dapat berpindah masuk ke istana ini pada 10.10.10...
Ya Allah, semoga rumah ini sentiasa di bawah naungan rahmat-Mu.

Tengku Amirah Irdina

Tarikh keramat 30.05.2011 jam 4.18ptg...lahirnya puteri kesayangan kami dengan selamatnya di Hospital Universiti Kubang Kerian.Alhamdulillah...setelah penantian yg amat panjang, akhirnya permata hati kami sudah boleh melihat dunia.
WELCOME TO THE WORLD SAYANG!

Tuesday, 16 August 2011

Pengenalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera....
Salam perkenalan untuk semua. Semoga penciptaan blog kali ini berjaya dan insyaAllah akan cuba update sentiasa...

Nama diberi Tengku Nur Azila binti Raja Mamat, anak ketiga drpd 9 adik beradik..dilahirkan d machang dan dibesarkan d kg kubang siput, kelantan..skrg usia sudah menjangkau 27 tahun.

Dlm usia sebegini, sy bersyukur sgt kerana dikurniakan ma & abah yg sgt penyayang dan bertanggungjawab, famili yg bahagia. Juga sy amat2 bersyukur krn  telah selamat diijabkabulkan dgn pilihan hati sy, en Sahrodin dan kami dikurniakan seorg permata yg comel, kami namakan Tengku Amirah Irdina. Untuk kalian semua, jutaan terima kasih dan penghargaan kerana menyayangi diri ini seadanya...

Semoga ikatan kekeluargaan yg terbina akan sentiasa diberkati dan di bawah naungan-Nya. Amiin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...